Mobilní dům jako alternativa klidného bydlení v příjemném prostředí

Každý, kdo zvažuje řešit svou současnou bytovou situaci, a může si dovolit investovat alespoň část svých finančních prostředků na pořízení nemovitosti, má dnes možnost rozšířit svůj zorný úhel pohledu o mobilní domy. V zahraničí se s tímto fenoménem lidé seznamují již desítky let, Češi byli v tomto směru poněkud konzervativnější, přesto se někteří podnikatelé odvážili nabídnout tuto alternativu jako vhodné řešení za rozumné peníze.

bílá růže

Dá se v mobilním domě bydlet i celoročně?

To je otázka, kterou si klade většina potenciálních klientů. Z více než 80 procent všech zájemců o pořízení mobilních domů se jedná o zajištění trvalého bydlení. Aby se mobilní prostor na speciálním podvozku mohl obývat i v zimě, musí být zajištěn proti úniku tepla z vytápěného prostoru. S mobilními domy se již v polovině 50. let minulého století lidé seznamovali ve Spojených státech, některé dobrodruhy lákalo být v kontaktu s přírodními živly a opustit přelidněná velkoměsta. Mobilní dům byl přitom levný, v tamním prostředí subtropického klimatu jej nebylo nutno vytápět, nebyl problém přestěhovat se z místa na místo, kam vás srdce táhlo.

karavan na pláži

V prostředí středoevropské krajiny mírného pásma, kde se střídají roční období, je však situace diametrálně odlišná. Potřebujete zajistit kvalifikovanou montáž zateplení polyuretanovou pěnou včetně parozábrany, aby se uvnitř objektu netvořily plísně. Aby bylo i v průběhu zimních mrazivých dnů a nocí uvnitř přijatelné klima, dům je třeba vytápět. Nejčastěji krbovými kamny s teplovodními výměníky, nebo elektřinou v kombinaci přímotopných panelů s elektrokotlem a radiátorovými tělesy rozvodu ústředního topení. V takových domech se rovněž vyplatí zainventovat i do chladící techniky – do klimatizační jednotky. České prostředí celoročních mobilních domůmá zkrátka své specifické požadavky, a ty se od těch středomořských nebo severoamerických výrazně odlišují.

vnitřek mobilheim

Vybudovat celoročně obyvatelný mobilní dům je zkrátka věda a rozhodně se vyplatí obrátit se v tomto směru na odborníky. Mobilní domy také podléhají vývoji, nové technologické postupy a materiály nabízí inovované výrobky a současné mobilní domy byste jen stěží mohli srovnávat s těmi původními z konce 20. století.

Podobné příspěvky