Rajčatová sezona

Celosvětově se ročně spotřebuje neuvěřitelných 125 milionu tun rajčat. Mezi největší producenty rajčat patří Čína, Indie a USA. Dodnes se vedou mezi lidmi dohady o tom, kam rajče zařadit, jestli mezi ovoce nebo zeleninu. Pozor si dejte na nezralé plody, které mohou být pro naše tělo ve většině případů toxické.

rajčata keříková
Mnoho odrůd rajčat

·         Rajčata mají spoustu tvarů, velikostí, barev a jsou dostupná po celý rok.
·         Chuť je dána zbarvením, rajčata bílá, nebo zelená mají minimum karotenu a jsou sladkokyselá až kyselá, rajčata červená a tmavá jsou více sladká a hlavně zdravá.
·         Velice oblíbená jsou cherry rajčata a soudková rajčata, nejvíce využitelná ve studené kuchyni, jako přílohy, nebo do salátů.

rajčata a mozzarela
Upotřebení rajčat

·         Každá odrůda je vhodná na jinou úpravu.
·         Temně hnědá rajčata mají pevnou dužinu a jsou hodně sladká, hodí se do salátů, nebo na grilování.
·         Masitá rajčata mají pevný tvar a hodí se do sendvičů, na zapékání a grilování, u těchto odrůd nehrozí, že se rozpadnou při krájení, což je třeba jedno, pokud je máte na zavařování, nebo různé omáčky.
·         Malá rajčátka se rychle propečou a nepopraskají při tepelné úpravě, třeba na grilu, nebo na pánvi.
·         Je dobré k nim přidat různé bylinky, jako třeba bazalku, tymián, rozmarýn nebo oregano, anebo nějaké oblíbené koření.
·         Dají se i zavařovat, sušit nebo nakládat

omytá rajčata
Oblíbená rajská

·         Na rajskou jsou dobré plody s nasládlou a pevnou dužinou.
·         Můžete si uvařit třeba tuto: rajčatům nařízněte slupku, dejte do vroucí vody a pak zprudka zchlaďte, slupka jim půjde krásně sama dolů. Na hrubo je nasekejte a přidejte k do zlatova osmahnuté cibuli a česneku na oleji. Nasekanou bazalku, sůl a pepř. Poté vše pod pokličkou asi hodinu a půl podusit. Až se většina vody odpaří, omáčka bude hustá skoro jako zavařenina.
Z rajčat jdou udělat různé salsy, protlaky, bublaniny, dají se naplnit jak mletým masem, tak třeba různými druhy sýrů. Výborná je třeba polévka nebo bruschetta na čerstvé pečivo.