Celosvětově se ročně spotřebuje neuvěřitelných 125 milionu tun rajčat. Mezi největší producenty rajčat patří Čína, Indie a USA. Dodnes se vedou mezi lidmi dohady o tom, kam rajče zařadit, jestli mezi ovoce nebo zeleninu. Pozor si dejte na nezralé plody, které mohou být pro naše tělo ve většině případů toxické.
Mnoho odrůd rajčat
· Rajčata mají spoustu tvarů, velikostí, barev a jsou dostupná po celý rok.
· Chuť je dána zbarvením, rajčata bílá, nebo zelená mají minimum karotenu a jsou sladkokyselá až kyselá, rajčata červená a tmavá jsou více sladká a hlavně zdravá.
· Velice oblíbená jsou cherry rajčata a soudková rajčata, nejvíce využitelná ve studené kuchyni, jako přílohy, nebo do salátů.
Upotřebení rajčat
· Každá odrůda je vhodná na jinou úpravu.
· Temně hnědá rajčata mají pevnou dužinu a jsou hodně sladká, hodí se do salátů, nebo na grilování.
· Masitá rajčata mají pevný tvar a hodí se do sendvičů, na zapékání a grilování, u těchto odrůd nehrozí, že se rozpadnou při krájení, což je třeba jedno, pokud je máte na zavařování, nebo různé omáčky.
· Malá rajčátka se rychle propečou a nepopraskají při tepelné úpravě, třeba na grilu, nebo na pánvi.
· Je dobré k nim přidat různé bylinky, jako třeba bazalku, tymián, rozmarýn nebo oregano, anebo nějaké oblíbené koření.
· Dají se i zavařovat, sušit nebo nakládat
Oblíbená rajská
· Na rajskou jsou dobré plody s nasládlou a pevnou dužinou.
· Můžete si uvařit třeba tuto: rajčatům nařízněte slupku, dejte do vroucí vody a pak zprudka zchlaďte, slupka jim půjde krásně sama dolů. Na hrubo je nasekejte a přidejte k do zlatova osmahnuté cibuli a česneku na oleji. Nasekanou bazalku, sůl a pepř. Poté vše pod pokličkou asi hodinu a půl podusit. Až se většina vody odpaří, omáčka bude hustá skoro jako zavařenina.
Z rajčat jdou udělat různé salsy, protlaky, bublaniny, dají se naplnit jak mletým masem, tak třeba různými druhy sýrů. Výborná je třeba polévka nebo bruschetta na čerstvé pečivo.