Pěstování broskvoní a meruněk

Broskvoň a meruňka náleží do čeledi Rosaceae. Odkud pocházejí? Z místa svého původu a to broskvoně, které jsou z Číny a meruňky pocházejí z Arménie, si přinesly řadu nároků na stanovištní podmínky. A tyto pěstitelské zákroky musíme respektovat i v našich podmínkách. Meruňky se v našich podmínkách k tržním účelům pěstují více než dvě stě let, tržní pěstování broskvoní má kratší trvání, asi sedmdesát let.

meruňkový džem

Jsou tyto plody zdraví prospěšné?

Oba ovocné druhy dávají nejen ovoce atraktivní a na trhu žádané, ale je i nutričně velmi hodnotné, bohaté na vitamíny, minerální látky. Navíc mají vyrovnaný poměr cukrů a kyselin. Obsah vitamínů u meruněk, například karoteny, je velmi významný a dosud nedoceněný.

Jejich využití

Jemná konzistence, lehká stravitelnost a šťavnatost v čerstvém stavu dává vynikající potravinu v letním období, na které si pochutnají děti i dospělí. Broskvoně a meruňky jsou ideální surovinou pro výrobu kompotů, zvláště v domácnosti a poté také zmražené obohacují naše chuťové buňky v zimním údobí. Ale meruňky jsou velmi vhodné pro sušení, kandování a  je jen škoda, že tento způsob konzervování ovoce není dostatečně rozšířen. Meruňky se také velmi vhodně skladují řadu měsíců i v domácích mrazácích a umožní celoroční přípravu ovocných jídel, jako jsou knedlíky a koláče.
čerstvé meruňky

Pěstování

Broskvoním nevyhovují půdy, které jsou mokré, kyselé, těžké, studené a neprovzdušené. Ani půdy suché a na živiny chudé písčité půdy nejsou vyhovující. Pokud jde o obsah volného uhličitanu vápenatého, půdy ho nesmějí obsahovat více než 5 %. Meruňky vyžadují pro zdárné pěstování nejlépe půdy, které se označují jako hlinitopísčité až písčitohlinité, zároveň výhřevné a s neutrální půdní reakcí (pH 7,0). Nezbytně ale vyžadují polohy s prouděním vzduchu. Broskvoně jsou náročné na teplo, a to nejen na průměrnou roční teplotu, ale zejména na rozdělení teplot v ročním cyklu a ve vegetačním období. V zimě snášejí krátkodobé poklesy teplot, a to až na -22 °C. Zde má největší vliv na mrazu-odolnost stav výživy, průběh počasí v předešlém roce, míra osvětlení. Nejcitlivější jsou a nejčastěji zmrzají květní orgány a listové pupeny. Na rozdíl od meruňky je broskvoň méně citlivá proti nebezpečným poklesům jarních teplot.