Praktická pomůcka pěkně do ruky

V podstatě bez nože nebo raději více nožů, se skutečně neobejde žádná hospodyňka. Je to jednoduché, používáme ho ke krájení, sekání, tření, mazání či loupání. Přirozeně nám trh nabízí poměrně dost druhů nožů a to nejen podle velikosti, ale zároveň i podle funkčnosti. Takové multifunkční modely dokáží vytvořit z ovoce nebo zeleniny rovnou hotové super veledílo. Zkrátka ať se to vezme od základního použití, až po umělecký výtvor, tak se bez nožů neobejdeme.jemně nakrájená zelenina
Nicméně vybrat ten správný nebude tak jednoduché, jak se zdá a také je nutné dbát na správné ukládání. I to má velký vliv na životnost, jelikož se může snadno poškodit ostří. Využít se tak dá různých bloků, které jsou určeny pro ostré nože se svým vlastním otvorem. Velmi pěkné je i umístění do magnetického bloku, který je bude pevně držet od sebe. Záleží na místě a také typu kuchyně https://www.skvelydomov.cz/kuchyne/, kde zkrátka nebude tento způsob kazit první dojem.kuchyňské nože na magnetické liště
Různé typy nožů:

  • Univerzální jsou velmi dobře vyvážené a mají čepel středně dlouhou, nejvýše do 15 cm. Takové nože se dají použít ke krájení všech potravin a jen na uživateli je, jakou délku si zvolí na použití.
  • Maso vyžaduje více masivní a delší čepel, tím se tolik nevynaloží síla na krájení. Přirozeně se dá použít jak na syrové, tak vařené maso.
  • Kdo někdy krájel sýr, tak zajisté ví, že to není zrovna jednoduchá záležitost. Pokud by si ovšem nezvolil krátkou a perforovanou čepel. Díky otvorům se sýr nezachytává na nůž a většinou je zakončený vidlicovým bodcem.
  • Pečivo zase pro změnu vyžaduje čepel dlouhou klidně i 30 cm. Vzhledově je rozhodně odlišné svojí čepelí, která je vlnkovitá, což ale pěkně umožní zaříznout křupavou kůrčičku chleba.
  • Na ovoce nebo zeleninu se dají použít také nože se zvlněnou čepelí, to se rozhodně ocení například u krájení rajského jablíčka nebo prakticky http://priroda-zahrada.cz/clanky/zahrada/pestovani-zeleniny-naroky-na-ziviny-stridani-plodin/ čehokoliv jak s tuhou či měkkou dužinou.
  • V kuchyni se běžně uživí i sekáček, který vyniká masivní čepelí obdélníkového tvaru a ta je lehce prohnutá. To se poté porcuje nebo seká jedna radost a bez větší námahy.

Nožů existuje mnohem více a tak je třeba jim věnovat určitou pozornost. Rozhodně se vyplatí si nakoupit do kuchyně určitou zásobu, poté půjde práce pěkně od ruky.

Podobné příspěvky